H Περσεφόνη με χαρά και ελπίδα συνεργάζεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τους συνδυασμούς και υποψηφίους που προωθούν τις αρχές και τις αξίες της πράσινης ανάπτυξης. Η βάση για τις συνεργασίες αυτές περιλαμβάνουν την συμφωνία μας στα παρακάτω
Με ορίζοντα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ολοένα πιο έντονου ζητήματος της κλιματικής αλλαγής, οι πόλεις διαδραματίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Οι πόλεις εξελίχθηκαν και προσέλκυσαν πολίτες, κυρίως ως οικονομικά οικοσυστήματα που προσέφεραν μεγάλη ποικιλότητα υπηρεσιών και αγαθών σε μικρό αποστάσεις. Η μικρή βιοτεχνία-οικοτεχνία, η παραγωγή τροφίμων με τοπικά προϊόντα, η παραδοσιακή τέχνη, είναι τομείς που απειλούνται από την μαζική παραγωγή.
Εάν όμως τους παρασχεθεί προσβασιμότητα και προβολή, μπορούν να εξελιχθούν στα καλύτερα εργαλεία για την κυκλική οικονομία, την εξοικονόμηση ενέργειας και κυρίως την διατήρηση ενός τοπικού χαρακτήρα που είναι ιδιαίτερα ελκυστικός στον σύγχρονο απαιτητικό τουρίστα.
Ταυτόχρονα, ως δρατηριότητες εντάσεως εργασίας, είναι το καλύτερο αντίδοτο στην ανεργία που μαστίζει και υποβαθμίζει τα αστικά κέντρα.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.
Οφείλουμε να βρούμε την χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη για φθηνά τουριστικά καταλύματα και την ανάγκη των μόνιμων κατοίκων, των φοιτητών ή των νέων ζευγαριών για στέγαση.
Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε την βραχυχρόνια μίσθωση, όπως ξεκίνησε ως ένα συμπλήρωμα οικογενειακού εισοδήματος, από την επιχειρηματική εκμετάλλευση της ιδέας.
Η πρώτη εκδοχή αφορά την βραχυχρόνια μίσθωση μίας κατοικίας που οι ιδιοκτήτες της την παραχωρούν όταν φεύγουν για διακοπές. Οι άνθρωποι αυτοί δεν αποφάσισαν να γίνουν …ξενοδόχοι. Απλά συμπληρώνουν το εισόδημα τους. Στην δεύτερη περίπτωση μιλάμε για επιχειρήσεις που μετατρέπουν πολυκατοικίες ολόκληρες σε άτυπα ξενοδοχεία, που δρουν αθέμιτα αποφεύγοντας τον ΦΠΑ και άλλες υποχρεώσεις.
Υπάρχουν εφικτές λύσεις και ο δήμος οφείλει να τις εφαρμόσει.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Μέσα στην έκταση του δήμου υπάρχουν υποβαθμισμένα ακίνητα, που είτε ανήκουν σε δημόσια ιδρύματα, είτε στον δήμο, αλλά η κακή κατάσταση τους δεν επιτρέπει την εκμετάλλευση τους. Μπορεί να ανήκουν και σε πολλούς ιδιοκτήτες, που δεν συμφωνούν ή δεν έχουν την δυνατότητα επιδιόρθωσης. Είναι ακίνητα που έγινα συχνά στόχος καταλήψεων από αστέγους, ή (ακόμα χειρότερα) καταρρέουν και γίνονται δυσφημιστικό θέαμα.
Ο δήμος μπορεί να διεκδικήσει από την πολιτεία ένα θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση τους για κοινωνική κατοικία, στέκια νέων καλλιτεχνών ή hubs κοινωνικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.
ΟΧΙ MALL ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ
Τα malls κάλυψαν διεθνώς μία ανάγκη που γεννήθηκε από την προαστιοποίηση: Σε μία μεγαλούπολη με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, οι κάτοικοι των προαστίων έπρεπε να καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις για να βρεθούν στο κέντρο που διέθετε όλες τις υπηρεσίες συγκεντρωμένες: Εστίαση, ψυχαγωγία, κατανάλωση, κινηματογράφους, θέατρα, μαγαζιά.
Είναι μία θεμιτή ανάγκη που καλύφθηκε από αυτά τα αχανή κτιριακά συγκροτήματα. Ωστόσο είναι καταστρεπτικά και λειτουργούν αθέμιτα όταν χτίζονται μέσα στον οικιστικό ιστό. Για αυτόν τον λόγο στις περισσότερες μεγαλουπόλεις η κατασκευή τους επιτρέπεται μόνο εκτός οικιστικού ιστού.
Πράσινο
Πρέπει να γίνει άμεση προτεραιότητα για τους μεγάλους δήμους, να ενοποιηθούν οι παρακάτω χώροι με πράσινους διαδρόμους:
Οι αρχαιολογικοί χώροι
Τα κληροδοτήματα
Τα νοσοκομεία
Τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα
Τα ρέματα
Τα πεζοδρόμια με πύκνωση των δέντρων
Οι πεζόδρομοι
Ειδικές κατασκευές για κατακόρυφο πράσινο
Στόχος η μείωση των θερμικών νησίδων, η αύξηση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, η αύξηση της βιοποικιλότητας και η φιλικότερη δημόσια εικόνα στους κατοίκους και στους επισκέπτες.
Ρέματα
Η Αθήνα είναι μια πόλη με πολλά ρέματα και ποτάμια, τα οποία είναι όλα υπογειοποιημένα. Η επαναφορά τους, το άνοιγμα αυτών με δημιουργία παρόχθιου πρασίνου, θα δημιουργήσει φυσικές διαδρομές φρεσκάδας, αναψυχής αλλά και προστασίας από τις πλημμύρες, οι οποίες εντείνονται με καταστροφικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Ένα παράδειγμα είναι η κοίτη του Ιλισού, που έχει μόνο ένα μικρό κομμάτι του ανοιχτό κάτω από οδούς μεγάλης κυκλοφορίας. Τέτοια σημεία πρέπει να ανοιχτούν και να αναδειχθούν.
Πυκνοκατοικημένες γερασμένες περιοχές
Σε πολλά σημεία η Αθήνα έχει πολύ μεγάλη οικιστική πύκνωση. Δεδομένου ότι πολλά κτίρια είναι κενά, στατικά ανεπαρκή, ενεργοβόρα και γερασμένα, χωρίς αρχιτεκτονική αξία, προτείνουμε την απαλλοτρίωση και κατεδάφισή τους, στο πλαίσιο δημιουργίας πράσινων διαδρόμων, για τον καλύτερο αερισμό και ηλιασμό γειτονιών. Σε αυτές τις περιοχές πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν πάρκα τσέπης και μικρές παιδικές χαρές γειτονιάς, και να συνδυάζονται με το δίκτυο πράσινων διαδρόμων, στους οποίους εντάσσονται και οι πεζόδρομοι.
Αντίστοιχα, τα υφιστάμενα πάρκα έχουν μία ιστορία και ένα σχεδιασμό που απολαμβάνουν κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης. Να δεσμευτούν οι δήμαρχοι στην κατάργηση της «τσιμεντοποίησης» των διαδρομών στα πάρκα.
Αυλές σχολείων, νοσοκομείων και Ιδρυμάτων
Στα κενά της πόλης, στα σχολεία, και σε οργανωμένα σημεία, απαιτείται περισσότερο πράσινο, αστικές καλλιέργειες και λαχανόκηπους, ως μέρος των πράσινων διαδρομών, του δικτύου πεζοδρόμων, αλλά και ως σημαντικό συστατικό αναζωογόνησης της γειτονιάς. Πολλά από αυτά θα μπορούσαν να υιοθετούνται από συλλογικότητες, τοπικές κοινότητες ή μαθητές ή ακόμα και από προγράμματα ένταξης που θα αναλαμβάνουν την συντήρησή τους.
Η έλλειψη προσωπικού του Δήμου Αθηναίων δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για την έλλειψη πρασίνου στην πόλη. Οι πολυάριθμες νεραντζιές της Αθήνας μπορούν να μπολιαστούν και να γίνουν και παραγωγικές, ιδιαίτερα πλησίον σχολείων και αστικών λαχανόκηπων.
Τα δέντρα στο πεζοδρόμιο παίζουν σημαντικό ρόλο ως γραμμικό πράσινο. Απαιτούνται συστηματικές πυκνώσεις και άμεσες επαναφυτεύσεις των κατεστραμμένων δέντρων με μεγάλα δέντρα. Γι’ αυτό απαιτείται μια καταγραφή του πρασίνου της Αθήνας και ένα πρόγραμμα με τα καταλληλότερα φυτά, ανάλογα με την τοποθεσία και τη χρήση των χώρων, θα βοηθήσει στη βελτίωση του πράσινου στην πόλη.
Το φυτώριο του Δήμου μπορεί να λειτουργεί και για τους πολίτες, βοηθώντας στη διατήρηση των τοπικών σπόρων και ποικιλιών, προσφέροντας παράλληλα και έσοδα στον Δήμο.
Σε ιδιωτικούς χώρους, ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει στο «πρασίνισμα» της Αθήνας με κίνητρα για πράσινες στέγες, όψεις και ακάλυπτους. Θα πρέπει λοιπόν να τηρείται το ελάχιστο απαραίτητο πράσινο που θα πρέπει να αφήνει το κάθε οικόπεδο. Να εμποδιστεί η «τσιμέντωση» του 100% των οικοπέδων των υπαίθριων χώρων στάθμευσης.
Δημόσιοι χώροι
Η προστασία του δημόσιου χώρου από την ιδιωτική εκμετάλλευση είναι πολύ σημαντική. Είναι θέμα σεβασμού στον πολίτη, ελεύθερης κινητικότητας και ασφάλειας. Θέλουμε ένα δημόσιο χώρο ζωντανό για τον πολίτη, για τη δημιουργία και τον πολιτισμό, για τη Δημοκρατία. Θέλουμε ελευθερία, αλλά όχι αταξία.
Η χρήση του δημόσιου χώρου από τον πολίτη πρέπει να διευκολυνθεί ώστε να μπορεί εύκολα μία ομάδα ή οργάνωση να πραγματοποιήσει μία εκδήλωση σε πλατεία ή δρόμο.
Το κλείσιμο δρόμων για πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις σε γειτονιές και δρόμους χαμηλής κίνησης είναι θεμιτά για την αναζωογόνηση των γειτονιών και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων. Θα μπορούσε για παράδειγμα, να οριστεί ένα απόγευμα χωρίς αμάξια για να παίζουν τα παιδιά ελεύθερα και να ενισχύονται οι σχέσεις γονέων και γειτόνων.
Η Αθήνα χρειάζεται πεζοδρόμια άνετα και όχι καταπατημένα από εμπορεύματα και αυθαίρετα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων. Αλλά και όπου τα μαγαζιά έχουν νόμιμη άδεια για τραπεζοκαθίσματα, δεν θα μπορούν να κλείνουν παντελώς το χώρο με τζάμια και ημιμόνιμες κατασκευές, αλλοιώνοντας πλήρως την όψη της πόλης, και τη διέλευση των πεζών. Η διευκόλυνση της κυκλοφορίας του πολίτη και ειδικά του πολίτη με κινητικές δυσκολίες, είναι μείζον θέμα βιώσιμης κινητικότητας και ανοίγματος της πόλης σε οικογένειες και ΑΜΕΑ.
Νερό
Όπως ο δημόσιος χώρος είναι ένα κοινό αγαθό των πολιτών, έτσι και το νερό είναι ένα κοινό αγαθό το οποίο πρέπει να υπάρχει στον δημόσιο χώρο, σε κάθε πλατεία. Το νερό ξοδεύεται συχνά εκεί που δεν πρέπει και όχι εκεί που είναι απαραίτητο. Προτείνεται φύτευση με χαμηλές ανάγκες σε νερό, έλεγχο και άμεση αντιμετώπιση διαρροών, αλλά και ελεύθερη χρήση πόσιμου νερού στο δημόσιο χώρο. Για τους πολίτες και για τα ζώα.
Αναπλάσεις
Περισσότερος δημόσιος χώρος, μεγαλύτερα πεζοδρόμια, περισσότεροι πεζόδρομοι, περισσότεροι ελεύθεροι χώροι. Οι προτάσεις αυτές, θα πρέπει να αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού για την αναβάθμιση της Αθήνας, ξεκινώντας από τα διαμερίσματα και καταλήγοντας στο κέντρο. Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε αντί για πλακοστρώσεις και τσιμέντο στους δημόσιους χώρους, πλατείες, πεζοδρόμια και σχολικές αυλές, να κυριαρχήσει η χρήση άλλων υλικών που να βελτιώνουν το μικροκλίμα και την απορροφητικότητα του νερού, όπως μαλακά υλικά, πατημένο χώμα κλπ.
Οι αναπλάσεις να εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο που να συμπεριλαμβάνει τους πράσινους διαδρόμους, ποδηλατόδρομους και κάποιες βασικές πεζοδρομήσεις, το οποίο μπορεί να προκύψει από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Παράλληλα, κρίνουμε απαραίτητη τη μέριμνα για την προστασία ενοικίων σε περιοχές όπου γίνονται μεγάλα έργα.
Πιο σημαντικό από τη δημιουργία καινούργιων έργων, είναι η βελτίωση και συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και κτιρίων. Πιστεύουμε ότι δουλειά του Δήμου είναι να δημιουργήσει και να προσφέρει κίνητρα και διευκολύνσεις για την ανακαίνιση όψεων, δημιουργία πράσινων ταρατσών και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Η Αθήνα έχει μια υπέροχη αρχιτεκτονική κληρονομιά που πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευτεί και να αναδειχθεί.
Σημαντική προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των σχολικών υποδομών που πρέπει να γίνουν χώροι ευχάριστοι και δημιουργικοί για τα παιδιά αλλά και για τη γειτονιά. Αισθητική, ενεργειακή και πράσινη αναβάθμιση των σχολείων, για μία Αθήνα φιλική στη νέα γενιά. Παράλληλα με τις παιδικές χαρές, προτείνουμε τη δημιουργία ειδικών χώρων αναψυχής για μεγαλύτερες ηλικίες, όπως για skateboard, αναρρίχηση, bmx και άλλα αθλήματα.
Αν και η δημιουργία Μετρό βελτίωσε σημαντικά την κινητικότητα στην Αθήνα, υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα.
Άμεση προτεραιότητα η μείωση χρήσης του ΙΧ. Κυρίως στο ιστορικό κέντρο, χρειάζεται σημαντική μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση του ΙΧ, όταν είναι απόλυτα αναγκαίο για να εξυπηρετηθούν οι υφιστάμενες και παραδοσιακές χρήσεις του πολίτη στο κέντρο, με ταυτόχρονη αποτροπή της διαμπερούς ροής όσων δεν έχουν προορισμό το κέντρο.
Βελτίωση και ενδυνάμωση της υφιστάμενης υποδομής των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, εφαρμόζοντας καλύτερη πολιτική ενημέρωσης στις στάσεις λεωφορείων αλλά και σε κιόσκια σχετικά με τα δρομολόγια και το χρόνο αναμονής. Η ενίσχυση και πύκνωση της δημοτικής συγκοινωνίας η οποία θα λειτουργεί κυκλικά, διαδημοτικά και δωρεάν θα διευκολύνει την κινητικότητα για περισσότερες ομάδες πολιτών. Επίσης, η αύξηση των νυχτερινών δρομολογίων θα βοηθήσει πολύ στην ασφάλεια όσων κυκλοφορούν νυχτερινές ώρες και θα αποτρέψει την μετατροπή του κέντρου της Αθήνας το βράδυ, σε ένα απέραντο χώρο στάθμευσης.
Ισχυρά κίνητρα για χρήση ποδήλατου ως μέσου μεταφοράς, με τη δημιουργία όχι μόνο ενός επαρκούς δικτύου ποδηλατοδρόμων, αλλά και χώρων για τα ποδήλατα σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς, όλες τις ώρες.
Δημιουργία ευέλικτων συστημάτων αλληλο-εξυπηρέτησης μετακινήσεων, όπως Car pooling, car sharing αλλά και από αντίστοιχη αύξηση κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων και αυτοκινήτων.
Η Αθήνα έχει ανάγκη από πεζοδρόμια σύμφωνα με το νόμο για τις προσβάσεις των ΑΜΕΑ, όχι μόνο στο ιστορικό κέντρο αλλά σε όλη την πόλη.
Οι χώροι στάθμευσης (park & ride) είναι απαραίτητοι στην περιφέρεια του κέντρου και όχι στο κέντρο. Επιπλέον, αυτοί οι χώροι θα δημιουργούνται υποχρεωτικά κάτω από τους δρόμους και ποτέ κάτω από πλατείες ή πάρκα.
Οικονομικές δραστηριότητες με βασικότερους και σημαντικότερους εκπροσώπους τους παλιούς επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται επί χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει οπωσδήποτε να πριμοδοτηθούν και να υποστηριχθούν διότι, πέρα από την καθαυτή οικονομική συνεισφορά στον Δήμο και στο κοινωνικό σύνολο, έχουν συνδράμει στη δημιουργία της εικόνας, της ταυτότητας και του χαρακτήρα της πόλης μας, δρώντας υποστηρικτικά στη ζωή του κέντρου της Αθήνας.
Μια ακόμα πρόταση για την εξυγίανση της οικονομικής διαχείρισης της Αθήνας είναι τα χρήματα που εισπράττονται από αδειοδοτήσεις ή παραβάσεις σε δημοτικούς χώρους, να αποδίδονται για τους σκοπούς για τους οποίους εισπράχθηκαν. Για παράδειγμα, τα έσοδα από τα τραπεζοκαθίσματα, τα πρόστιμα κατάληψης πεζοδρομίου, παρκαρίσματος επί πεζοδρομίου, δηλαδή τα έσοδα που εισπράττονται λόγω παραχώρησης ή καταπάτησης δημόσιου ελεύθερου χώρου, να αποδίδονται στην αύξηση των δημόσιων ελεύθερων χώρων, και να μην χάνονται στις μαύρες τρύπες της οικονομικής διαχείρισης. Το ίδιο να συμβαίνει και με τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη ή τοπικούς φόρους.
Πρώτη προτεραιότητα η Ανταλλακτική Οικονομία και η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) Αυξάνουν τις θέσεις εργασίας αλλά ταυτόχρονα συνεισφέρουν στην κοινωνική συνοχή.
Η εξοικονόμηση πόρων που επιτυγχάνεται από την Ανταλλακτική Οικονομία παράλληλα με την πραγματική οικονομία στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, είναι ένα μέτρο στήριξης στο πλαίσιο του εφικτού από τον Δήμο.
Στο πλαίσιο της οικολογικής σκέψης, υποστηρίζουμε την επιδιόρθωση – επανάχρηση σε ρούχα, έπιπλα, συσκευές, μπάζα κλπ. Μέσα από την ΚΑΛΟ και τη θέσπιση επιχειρηματικών κυψελών, πιστεύουμε ότι θα αναπτυχθεί ένας κλάδος εξοικονόμησης πόρων και μιας νέας Πράσινης Οικονομίας.
Πιστεύουμε όμως ότι παράλληλα θα πρέπει να λυθούν παθογένειες ετών που αφορούν την Δημοτική Αστυνομία, πατάσσοντας τη διαφθορά, δίνοντας κατευθύνσεις όχι αποκλειστικά εισπρακτικού χαρακτήρα, αλλά και προστασίας του πυρήνα του κοινωνικού οργανισμού του κέντρου και ορθής λειτουργίας των δραστηριοτήτων, με γνώμονα τον πολίτη της Αθήνας αλλά και τους επισκέπτες της.
Επίσης θεωρούμε ότι θα πρέπει να κωδικοποιηθεί και να διορθωθεί, όπου απαιτείται, το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις κύριες δραστηριότητες του Δήμου (τουρισμός, αρχαία, τραπεζοκαθίσματα, δημόσια και δημοτικά έργα επί πεζοδρομίων και δρόμων κλπ), με προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία που θα εξορθολογίζουν και θα εκσυγχρονίζουν αυτές τις δραστηριότητες, προς όφελος τόσο του επαγγελματία όσο και του πολίτη-καταναλωτή.
Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι του Δήμου, με τρόπο διαφανή και ξεκάθαρο προς τους Αθηναίους πολίτες, γνωστοποιώντας όλα τα οικονομικά μεγέθη και κυρίως την προέλευση όλων των διαθέσιμων πόρων.
Χρήσιμη θα είναι η θέσπιση ενός Δημοτικού Οικονομικού Παρατηρητήριου, όπου με σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα και των ΑΕΙ, θα εκπονούνται μελέτες για τον έλεγχο της οικονομικής πορείας του Δήμου.
Επιγραμματικά πρέπει να ανοίξει μόνιμος διάλογος με όλους τους επαγγελματικούς κλάδους για
Ενίσχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων
Στήριξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων
Προστασία της τοπικής χειροτεχνίας
Συνεργασία με την κοινωνική Οικονομία
Δημοτική Αστυνομία
Διαφθορά
Θεσμικό πλαίσιο (Τουρισμός, Αρχαία, κατάληψη ελεύθερων χώρων κλπ)
Ισοζύγιο Δήμου
Προέλευση πόρων
Αξιοποίηση Πόρων
Ανταλλακτική Οικονομία
Δημοτικό Οικονομικό Παρατηρητήριο
Μικρές Θερμοκοιτίδες (Διαδημοτικών + ΑΕΙ + Ιδιωτική επιχειρηματικότητα)
Τουρισμός, Αρχαία, Ξενοδοχεία, Airbnb, Εστίαση
Επιδιόρθωση και επανάχρηση προϊόντων και συστατικών
Ο δήμος πρέπει να γίνει κοιτίδα δημοκρατίας:
Η Δημοκρατία, ως μια αρχή που πηγάζει, ασκείται και υπηρετεί τον κάθε πολίτη, οφείλει να γίνεται διακριτή σε κάθε πτυχή της δημοτικής εξουσίας. Μόνιμοι θεσμοί ενημέρωσης, μέσω της διαβούλευσης και της διαφάνειας, με κύριο στόχο την ενίσχυση της ελευθερίας της έκφρασης και της συμμετοχής.
Η Δημοκρατία, υπό το πρίσμα της Πολιτικής Οικολογίας, είναι συμμετοχική, με απαραίτητη την καθιέρωση και ενίσχυση της άμεσης και αμφίδρομης σχέσης μεταξύ δημοτικής αρχής, τοπικών συνελεύσεων και πολιτών. Για το σκοπό αυτό, πρόκειται να ενεργοποιήσουμε τόσο τον πολίτη ως προς τη συμμετοχή, όσο και τις τοπικές συνελεύσεις ως προς τον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας.
Ενίσχυση των δημοκρατικών διεργασιών και πρακτικών μέσω της χρήσης των νέων μορφών επικοινωνίας, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την πολιτική επιμόρφωση και αγωγή των πολιτών.
Επικέντρωση:
Σε θέματα Αποφάσεων και Ενημέρωσης (Διαβούλευση)
Στη διαφάνεια
Στην άρση αποκλεισμού ομάδων πολιτών
Στην ελευθερία κίνησης και έκφρασης
Στη συμμετοχική Δημοκρατία και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών
Στη δημιουργία τοπικών συνελεύσεων με εξουσία
Στην εκπαίδευση και πολιτική επιμόρφωση των πολιτών
Στην ενίσχυση των δημοκρατικών διεργασιών και πρακτικών, με τη χρήση των νέων μορφών επικοινωνίας (πχ social media )
Στο εθελοντισμό
Στην αξιοποίηση του δημοτικού ραδιοφώνου για προβολή παραδειγματικών τοπικών δράσεων.
Πίσω από τη διαχρονική δικαιολογία ότι τα Δικαιώματα, με τη γενική έννοια του όρου, είναι ένας τομέας που θα πρέπει να απασχολεί την κεντρική διοίκηση, οι δημοτικές αρχές καλύπτουν χρόνια απραξίας, ατολμίας, ολιγωρίας και απουσίας πολιτικής βούλησης, ειδικά όταν τους προσάπτονται κατηγορίες για ελλείψεις και ανεπάρκεια.
Οι Δήμοι σαφώς έχουν ευθύνη, αρμοδιότητες και περιθώρια για δράσεις και ενέργειες, όπως επίσης και πρωτοβουλίες, ειδικά σε έναν τόσο σημαντικό τομέα όπως αυτόν των Δικαιωμάτων. Υπάρχει αρκετός χώρος για πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και θετικές δράσεις από πλευράς δημοτικής αρχής ως προς τον τομέα των Δικαιωμάτων.
Ρατσισμός
Το επικίνδυνο φαινόμενο, που παρατηρήθηκε στις προηγούμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτό της μεγάλης ανόδου των ποσοστών φασιστικού ακροδεξιού κόμματος στον Δήμο Αθηναίων, είναι ανησυχητικό. Παρότι αυτό το φαινόμενο φαίνεται να έχει πλέον αποδυναμωθεί, δεν πρέπει επ’ ουδενί να εφησυχάζουμε.
Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις για την ενημέρωση και επιμόρφωση των πολιτών (και με την ευρύτερη έννοια του όρου) ως προς τον ρατσισμό και τις επιπτώσεις του στην καθημερινότητα και τη γενικότερη εύρυθμη και παραγωγική λειτουργία της πόλης. Οι ενέργειες αυτές πρέπει να στοχεύουν παράλληλα και σε νεαρές αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γραμμή που χρησιμοποιήθηκε από τη συγκεκριμένη ακροδεξιά παράταξη για τη διείσδυση και αποδοχή της στις γειτονιές της πόλης, ήταν η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, που δυστυχώς βρήκε απήχηση σε μεγάλο εύρος ηλικιών.
Σε αυτό το πλαίσιο και αξιοποιώντας το ειδικό του βάρος σαν ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας, ο Δήμος Αθηναίων μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να εισάγει περισσότερες αρμοδιότητες και δράσεις στον τομέα των Δικαιωμάτων.
Ο Δήμος μπορεί να πρωτοστατήσει στη διοργάνωση μεγάλων και μικρών συνευρέσεων σε γειτονιές με κοινές κουζίνες, τοπικές εθνικές γιορτές, εκδηλώσεις για τα παιδιά σε πλατείες, με στόχο τη σύσφιξη των κοινωνικών και ανθρώπινων σχέσεων αλλά και την καταπολέμηση της ξενοφοβίας.
Κατά τα πρότυπα της Νέας Υόρκης, ο Δήμος μπορεί να ενθαρρύνει τη συμμετοχή όλων των πολιτών σε αυτές τις εκδηλώσεις
Μία σημαντική ενέργεια προς τον σκοπό αυτόν είναι η σύσταση εργαστήριων για την γυναίκα μετανάστη, που μπορεί να παίξει σοβαρότατο ρόλο στην ενημέρωση και επιμόρφωση των πολιτών ως προς τον ρατσισμό και την καταπολέμηση του.
Χρήσιμη θα είναι η λειτουργία Κέντρου Υποδοχής θυμάτων έμφυλης βίας.
Ψήφος Μεταναστών εκτός ΕΕ
Χρήσιμη θα είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών με σκοπό τη θεσμοθέτηση της ψήφου των μεταναστών εκτός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις δημοτικές εκλογές, όπως ήδη συμβαίνει σε διάφορες χώρες, Ευρωπαϊκές ή μη (Βέλγιο, Χιλή κλπ).
Περίθαλψη αστέγων
Το πρόγραμμα για την υποδοχή και φιλοξενία αστέγων σε δημοτικούς χώρους μπορεί να επεκταθεί μέσω της αξιοποίησης κενών κτιρίων στα όρια του Δήμου. Βάζουμε στόχο να περιληφθούν όλοι οι άστεγοι συμπολίτες μας σε εύλογο χρονικό ορίζοντα. Η ενίσχυση των προβληματικών Υπηρεσιών του συγκεκριμένου τομέα θα συμβάλλει και στην εργασιακή επανένταξη των μη προνομιούχων συμπολιτών μας. Εξυπακούεται πως η βελτίωση του ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων) περιλαμβάνεται σε αυτόν τον άξονα.
Να υπογραμμιστεί ότι η αξιοποίηση κενών κτιρίων δεν αφορά μόνο τους τομείς υποδοχής και φιλοξενίας αστέγων, αλλά πρόκειται για μία πολύπλευρη δράση με πολλαπλά οφέλη.
ΑΜΕΑ
Πρώτη προτεραιότητα η ελεύθερη μετακίνηση των ΑΜΕΑ στην πόλη μας, συνολικά. Είναι απαράδεκτο συνάνθρωποι μας να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους της πόλης λόγω παράνομης στάθμευσης, λόγω ανεπαρκών ή ακατάλληλων υποδομών, λόγω έλλειψης σχεδιασμού και δυστυχώς πολλές φορές λόγω έλλειψης κοινής λογικής από πλευράς Υπηρεσιών.
Ζώα συντροφιάς
Η πόλη μας είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο, που οι τετράποδοι φίλοι μας δεν διαθέτουν φιλικά διαμορφωμένους χώρους για να κυκλοφορήσουν. Τα λιγοστά πάρκα θα πρέπει να είναι ανοικτά σε συμπολίτες μας που βγάζουν βόλτα τα ζώα συντροφιάς τους. Παράλληλα όμως οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναλαμβάνουν και τις υποχρεώσεις που δίκαια τους αναλογούν όταν χρησιμοποιούν τους δημόσιους χώρους για τη βόλτα των ζώων συντροφιάς.
Η Δημοτική αστυνομία θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει το θεσμοθετημένο ρόλο που έχει και σε αυτόν τον τομέα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να μετατραπεί σε τυφλό τιμωρό, αλλά σε έναν μηχανισμό συνετισμού και εφαρμογής του νόμου με τρόπο φιλικό προς τους πολίτες. Γενικότερα, η λογική της τιμωρίας και των προστίμων θα πρέπει να αντικατασταθεί από καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών αλλά και από σωστή ενημέρωση από την ίδια την Δημοτική αστυνομία προς στον παραβάτη, δίνοντας ένα περιθώριο μέχρι την επιβολή προστίμου. Αυτό προϋποθέτει μεταξύ άλλων και την ενημέρωση για τη διευκρίνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ πολιτών και Δήμου.
Η περίθαλψη στείρωση, όλων των αδεσπότων του Δήμου και η καμπάνια για υιοθεσίες αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.
ΛΟΑΤΚΙ
Δέσμευση για άμεση παρέμβαση του Δήμου, όπου παρατηρούνται φαινόμενα διακρίσεων σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ σε τομείς αρμοδιότητας του Δήμου.
Ο ρόλος του Δήμου στην Πράσινη μετάβαση είναι καθοριστικός στους εξής τομείς:
– Αυτοπαραγωγή
– Εξοικονόμηση
– Ηλεκτροκίνηση
– Υποδομές.
Αυτοπαραγωγή Ενέργειας
Έχοντας ως στόχο τη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σε κάθε νοικοκυριό ή/και πολυκατοικία θα πρέπει να παρέχονται μέσα διευκόλυνσης ώστε να μπορούν να εγκαταστήσουν στην ταράτσα τους συστήματα ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά). Η αυτοπαραγωγή ενέργειας θα επιφέρει πολλά οικονομικά οφέλη στον πολίτη, όπως μείωση των κοινόχρηστων εξόδων και των οικιακών καταναλώσεων της ΔΕΗ, φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων κλπ.
Προγράμματα όπως το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ θα πρέπει να κινηθούν και προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πρώτη προτεραιότητα η χρήση γεωθερμίας στη θέρμανση και ψύξη όλων των δημοτικών κτιρίων, ανεξαιρέτως. Η νέα νομοθεσία κάνει πολύ εύκολη τη μετάβαση στη χρήση γεωθερμίας και τα αποτελέσματα των επενδύσεων είναι άμεσα.
Στα κτίρια που έχει γίνει ήδη η μετατροπή για χρήση φυσικού αερίου, η μετάβαση στη γεωθερμία μπορεί να πραγματοποιηθεί αφού γίνει απόσβεση του κόστους της μετατροπής. Στα δημοτικά κτίρια που χρησιμοποιείται πετρέλαιο θέρμανσης, προτείνουμε να χρησιμοποιηθούν ως μεταβατικό καύσιμο – μέχρι να εγκατασταθούν υποδομές γεωθερμίας – βιοκαύσιμα 2ης γενιάς από οργανικά απόβλητα.
Για να αποδώσει τα μέγιστα η χρήση της γεωθερμίας, προτείνουμε να συνδυαστεί με:
Παρεμβάσεις βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής,
Δημιουργία, όπου είναι δυνατόν, πράσινων στεγών και βεβαίως
Υποχρεωτική εισαγωγή ηλιοθερμικών εγκαταστάσεων για παραγωγή ζεστού νερού.
Στα κεντρικά δίκτυα νερού θα πρέπει να εφαρμοστούν συστήματα παραγωγής ηλεκτρισμού από τη ροή του νερού.
Εξοικονόμηση Ενέργειας
Το μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα ενέργειας είναι αυτό της εξοικονόμησης, και η Αθήνα θα πρέπει πρωτοποριακά να συμβάλει σε αυτό.
Η καθαρότερη και φθηνότερη Ενέργεια, είναι αυτή που δεν παράγεται ή δεν σπαταλιέται. Η αρχή της εξοικονόμησης είναι κεντρική στη λογική της οικολογικής σκέψης καθώς τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο συνάδει απόλυτα με κάθε μοντέλο διαχείρισης, αγγίζοντας όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες.
Στα δημόσια κτίρια τα φώτα να είναι κλειστά όταν δεν είναι απαραίτητη η χρήση τους.
Στα δημόσια κτήρια (σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα) να αντικατασταθούν οι λαμπτήρες πυράκτωσης.
Χρήση αισθητήρων νυκτός σε όλο το δημοτικό φωτισμό και σταδιακή μετάβαση των λαμπτήρων σε φωτοβολταϊκούς λαμπτήρες.
Για αισθητικούς λόγους καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα ψυχρά λευκά φώτα και να προτιμώνται οι θερμότεροι φωτισμοί.
Πιστεύουμε ότι λόγω του ότι η εξοικονόμηση Ενέργειας έχει σημαντικό οικονομικό όφελος, οι πρακτικές και τα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης γίνονται άμεσα κατανοητά και υιοθετούνται από τους πολίτες. Τακτικά προγράμματα ενημέρωσης των καταναλωτών.
Ηλεκτροκίνηση
Η ηλεκτροκίνηση σε οχήματα εντός πόλεων έχει δύο άμεσα αποτελέσματα:
Τη βελτίωση ποιότητας της ατμόσφαιρας λόγω μηδενικών εκπομπών και
Τη μείωση της ηχορύπανσης, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ο μόνος θόρυβος που παράγεται από ένα ηλεκτροκίνητο όχημα είναι ο θόρυβος κύλισης από τα ελαστικά του.
Όσο το δυνατόν ταχύτερη μετατροπή όλων των Δημοτικών οχημάτων σε ηλεκτροκίνητα. Ως μεταβατικό στάδιο προτείνεται η χρήση βιοκαυσίμων 2ης γενιάς στα δημοτικά οχήματα.
Επίσης, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής και τον ΟΑΣΑ, προτείνουμε τη μετατροπή των λεωφορείων σε ηλεκτροκίνητα.
Μία ακόμα δράση προς αυτή τη λογική, είναι η θεσμοθέτηση κινήτρων διευκόλυνσης των πολιτών που αγοράζουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όπως για παράδειγμα η ελεύθερη στάθμευση σε όλη την πόλη και παροχή δωρεάν φόρτισης.
Επιπλέον προτείνουμε τη δημιουργία χώρων ασφάλισης και φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, με κίνητρα χρήσης προς τους δημότες καθώς και δημιουργία υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων και λοιπών ελαφρών δίτροχων οχημάτων ιδιοκτησίας πολιτών.
Τέλος, θεωρούμε βασική τη δημιουργία υποδομών φόρτισης για ΙΧ αυτοκίνητα και υποδομών φόρτισης και υποστήριξης για φορτηγά οχήματα αστικών εμπορευματικών μεταφορών (urban logistics).
Για τους σκοπούς αυτούς ο Δήμος μας σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και άλλους μεγάλους δήμους θα συμβάλει με παρεμβάσεις στο συνολικό θεσμικό πλαίσιο.
Λοιπές Δράσεις
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δημοτικά κτίρια και δημοτικές εκτάσεις, με χρήση ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering) για τις χρήσεις του Δήμου συνολικά.
Αυτές, αλλά και άλλες δράσεις ενεργειακού χαρακτήρα, μπορούν να υλοποιηθούν και μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων αλλά και με σύμπραξη ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα), ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Στο πλαίσιο αυτό, να διερευνηθεί αναμόρφωση του κανονισμού οριζόντιας ιδιοκτησίας, με σκοπό να διευκολυνθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε πολυκατοικίες.
Διερεύνηση για πιθανότητα σύμπραξης Δήμου Αθηναίων και ΕΥΔΑΠ για την εγκατάσταση υδροστρόβιλων παραγωγής ηλεκτρισμού σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ που διέρχονται εντός του Δήμου Αθηνών.
Αλλαγή του δημοτικού και δημόσιου φωτισμού σε φωτιστικά LED, και τροφοδοσία από συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά, όπου αυτό είναι εφικτό.
Η διαχείριση αποβλήτων είναι θεμελιώδης πυλώνας της κυκλικής οικονομίας.
Να διερευνηθεί η ίδρυση από τον Δήμο ενός Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης, με ανταποδοτικά τέλη, που βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», προκειμένου να υλοποιηθούν στην πράξη οι στόχοι του ΕΣΔΑ, η πρόληψη και η Διαλογή στην Πηγή.
Εκτός από τους πολίτες που ζουν ή/και δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου Αθηναίων, είναι επιτακτική η διαβούλευση με τους μεγάλους καταναλωτές, ώστε να επηρεάσουμε και να δημιουργήσουμε πρόθεση για ανακύκλωση, αλλά και για να βρούμε τον πιο ορθό, αποδεκτό και αποτελεσματικό τρόπο για να προωθήσουμε και να πετύχουμε τη διάδοση, ενίσχυση και εφαρμογή της ανακύκλωσης.
Η δημιουργία Πράσινων Σημείων σε όλη την επικράτεια του Δήμου, η ανακύκλωση στα σχολεία και στις δημόσιες Υπηρεσίες, ο περιορισμός πλαστικών μιας χρήσης, είναι δράσεις που μέσω προγραμμάτων θα εμφυσήσουμε στους συμπολίτες μας, με τελικό σκοπό τη σταδιακή και ομαλή αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου.
Ταυτόχρονα θα στηρίξουμε μια Επικοινωνιακή εκστρατεία για ενημέρωση των πολιτών, των σχολείων και των κοινωνικών φορέων σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της πρόληψης και της ανακύκλωσης, με σκοπό την αφύπνιση, την εκμάθηση και κυρίως την ενδυνάμωση της ενεργούς συμμετοχής τους.
Η τεχνική στήριξη, η ενθάρρυνση, οι δράσεις αλλά και διοικητικά μέτρα, είναι απολύτως απαραίτητα για τη δημιουργία Πράσινων Σημείων.
Κρίσιμοι εταίροι του δήμου πρέπει να είναι φορείς κοινωνικής – αλληλέγγυας Οικονομίας, ομάδες πολιτών, συλλογικοί φορείς και σχολεία για δημιουργία Κέντρων Ανακύκλωσης και Εκπαίδευσης και στη Διαλογή στην Πηγή
Οι δράσεις του Δήμου για τον πολιτισμό είναι κεφαλαιώδους σημασίας, ειδικά για την πόλη όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και δημιουργήθηκαν αριστουργήματα τέχνης και αρχιτεκτονικής. Ως εκ τούτου, ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να έχει διαρκή συνεργασία με Πολιτιστικούς φορείς και ειδικά με το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο ενός κοινού σχεδιασμού δράσεων και διευκολύνσεων.
Θεσμοί όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και δράσεις όπως οι οργανωμένες ξεναγήσεις, οι ειδικές τουριστικές μετακινήσεις, οι μεγάλες δημόσιες εκθέσεις και εκδηλώσεις θα πρέπει να διοργανώνονται και να λειτουργούν εύρυθμα και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.
Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία θα πρέπει να λειτουργούν αποτελεσματικά ώστε να εξυπηρετούν και να διευκολύνουν τους τοπικούς και τους ξένους επισκέπτες. Πολύτιμη θα είναι η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων με το δίκτυο πράσινων διαδρόμων.
Θεωρώντας ότι η τέχνη στην Αθήνα θα πρέπει να προβληθεί και να διαδοθεί στο δημόσιο χώρο της πόλης, ο Δήμος μπορεί να δημιουργήσει μία κυψέλη συνεργασίας με την ενεργοποίηση των Μουσείων, της Σχολής Καλών Τεχνών, των χώρων τέχνης και πολιτισμού, των μουσικών σχολών, των σχολών χορού με δραστηριότητες ανοιχτές προς τους πολίτες, για την αποτελεσματικότερη διείσδυση της τέχνης στο δημόσιο χώρο αλλά και για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, όπως για παράδειγμα των νεολαιίστικων ερασιτεχνικών συγκροτημάτων.
Πολιτισμός ως σεβασμός και αναγνώριση της πολυπολιτισμικής Αθήνας
Ο Δήμος οφείλει να ενθαρρύνει την ύπαρξη μιας πολυπολιτισμικής ανοιχτής κοινωνίας, που εναντιώνεται στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Θεωρούμε απαραίτητη την ενσωμάτωση των διαφορετικών παραδόσεων και πολιτισμών που συνυπάρχουν στην πόλη μας και ως εκ τούτου η πρότασή μας θα περιλαμβάνει δράσεις που πριμοδοτούν το διάλογο, τις σχέσεις αλληλοσεβασμού, χωρίς διαχωριστικές γραμμές.
Ως Πολιτισμό δεν θεωρούμε μόνο τις εκδηλώσεις και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Πολιτισμός νοείται πρωτίστως ο σεβασμός προς τον συμπολίτη μας, τον γείτονά μας, τις μειονότητες, τα άτομα με ειδικές ικανότητες. Ο αρμονικός τρόπος συνύπαρξης και ευγενούς συμπεριφοράς μας είναι μέτρο πολιτισμού και απαραίτητο για μια δημιουργική και υγιή συμβίωση στις πολύχρωμες γειτονιές μας.
Εν συντομία, οι προτάσεις στον τομέα του Πολιτισμού είναι:
Υπαίθριες πολιτιστικές δραστηριότητες
Χώροι Έκφρασης και Πολιτισμού
Αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στις γειτονιές
Δημοτικές Βιβλιοθήκες
Εθνικές κουζίνες
Γαστρονομία – Slow food
Εκμίσθωση εγκαταλελειμμένων κατοικιών για δημιουργία στέγης καλλιτεχνών
Βελτίωση υποδομών για ΑΜΕΑ
Πρόγραμμα Καλαισθησίας
Συνεργασία με ΚΑΛΟ (Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία)
Ο Πολιτισμός πρέπει να ενσωματωθεί σε όλα τα διοικητικά επίπεδα, από τον Μητροπολιτικό Δήμο έως τις γειτονιές της Αθήνας. Από χώρους έκφρασης όπως τοπικά κέντρα πολιτισμού σε γειτονιές της Αθήνας, ανοιχτές Δημοτικές Βιβλιοθήκες και γαστρονομικές δραστηριότητες όπως οι εθνικές κουζίνες, έως μόνιμους χώρους δραστηριότητας για νέους καλλιτέχνες και ανοιχτά εργαστήρια κατασκευών (εργαλειοθήκες κλπ) αλλά και υπαίθριες πολιτιστικές δραστηριότητες που θα λειτουργούν όλο το χρόνο, ο πολίτης θα έχει την ευκαιρία να δημιουργεί, να εκφράζεται και να συμμετέχει.
Πολιτισμός – ενημέρωση και ψυχαγωγία του παιδιού
Στον τομέα του Πολιτισμού εμπίπτουν και οι δραστηριότητες για τα παιδιά όπως:
Ο παιδικός αθλητισμός
Οι παιδικές χαρές
Οι δημοτικές κατασκηνώσεις
Οι λαχανόκηποι σε σχολεία της γειτονιάς
Το Ζάππειο που το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου είναι ανενεργό και μπορεί να στεγάσει διάφορες παιδικές δραστηριότητες.
Οι γιορτές κοινοτήτων για τα παιδιά